Η παθογενετική διαδικασία της Ακμής σε 4 στάδια

Τα στάδια της Ακμής  

από την Εξειδικευμένη Δερματολόγο Α. Πινακουλάκη Λεούση  

 

  

 Η παθογενετική διαδικασία της Ακμής εξελίσσεται σε 4 βασικά στάδια:

1.   Ανώμαλη υπερπαραγωγή και μεταξύ τους συγκόλληση των κερατινοκυττάρων  που βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα του τριχοσμηγματογόνου θύλακα. Έτσι, δημιουργείται ένα κεράτινο έμβολο που αποφράσσει και διατείνει τον θύλακα και αποτελεί τον λεγόμενο μικροφαγέσωρα, την πρώτη δηλαδή στοιχειώδη βλάβη της Ακμής, που στο στάδιο αυτό, δεν είναι ορατή στην επιφάνεια του δέρματος.

Ο μικροφαγέσωρας εξελίσσεται ακολούθως σε ανοιχτό ή κλειστό φαγέσωρα  (μη φλεγμονώδεις βλάβες), καθώς και σε φλύκταινα, βλατίδα, οζίδιο, κύστη (φλεγμονώδεις βλάβες).

 

 

 

  2.    Υπερέκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες στους οποίους επιδρούν οι ανδρογόνες ορμόνες. Αυτό που έχει σημασία στην Ακμή είναι η "υπερευαισθησία" των σμηγματογόνων αδένων στις ανδρογόνες ορμόνες κι όχι η ποσότητα τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που οι Α.Ο είναι αυξημένες, όπως π.χ. στις πολυκυστικές ωοθήκες ή στην ανεπάρκεια της 11 και της 21 υδροξυλάσης.  Απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία της Ακμής αποτελεί η λιπαρότητα του δέρματος και μάλιστα αυτή είναι ευθέως ανάλογη με την βαρύτητα της νόσου.

 

 

 

3.    Υπερανάπτυξη του αναερόβιου βακτηρίου Propionibacterium Acnes (P. acnes) που αποτελεί φυσιολογικό σαπρόφυτο   της δερματικής χλωρίδας. Στο περιβάλλον όμως του αποφραχθέντα θύλακα, υπάρχουν χαμηλή τάση οξυγόνου και άφθονο     σμήγμα, ιδανικές συνθήκες για την υπερπαραγωγή του P. acnes. Αυτό παράγει ένζυμα και παράγοντες που προάγουν την φλεγμονή.

 

 


   4.    Πυροδότηση ανοσολογικών αντιδράσεων και δημιουργία φλεγμονής. Έτσι, δημιουργούνται οι φλεγμονώδεις βλάβες της Ακμής, αρκετές από τις οποίες μετά την υποχώρησή τους καταλήγουν σε ουλοποίηση.