Τι είναι οι φαγέσωρες;

 

 

Οι φαγέσωρες είναι οι μη φλεγμονώδεις βλάβες της Ακμής που στην συνέχεια εξελίσσονται σε φλεγμονώδεις, δηλαδή βλατίδες, φλύκταινες και κύστεις.

 

Η πρώτη στοιχειώδης βλάβη του δέρματος είναι ο μικροφαγέσωρας, που δημιουργείται από συσσώρευση και συγκόλληση κερατινοκυττάρων μεταξύ τους, που προέρχονται από τον αυλό (duct) του τριχοσμηγματογόνου θύλακα. Έτσι δημιουργείται ένα κεράτινο βύσμα που αποφράσσει και διατείνει τον αυλό  του τριχοσμηγματογόνου θύλακα.

 

Οι μικροφαγέσωρες μετά από πολλές εβδομάδες μετατρέπονται σε κλειστούς φαγέσωρες (whiteheads), που κι αυτοί με την σειρά τους μπορεί να μετατραπούν σε ανοιχτούς φαγέσωρες (blackheads).

 

Το μέγεθος των κλειστών φαγεσώρων ποικίλει από 0,1mm (μικροί) έως 3mm (μακροφαγέσωρες/macrocomedones) ή μικροκύστεις (microcysts).

 

Οι φλεγμονώδεις βλάβες προέρχονται κυρίως από τους κλειστούς φαγέσωρες.

 

Οι κλειστοί φαγέσωρες φαίνονται καλύτερα όταν τεντώνουμε το δέρμα και η αναζήτηση τους από τον θεράποντα κατά την κλινική εξέταση είναι μεγάλης σημασίας, γιατί καθορίζει το είδος της αγωγής.

 

Οι ανοιχτοί φαγέσωρες, τα γνωστά σε όλους "μαύρα στίγματα", οφείλουν το μαύρο χρώμα τους στην χρωστική του δέρματος, μελανίνη, και όπως υποδηλώνει η ονομασία τους διαθέτουν ορατό άνοιγμα του τριχοσμηγματογόνου θύλακα.