Λεύκανση-Θεραπεία για Μέλασμα

 

   Τι είναι το Μέλασμα (Melasma) ή Χλόασμα (Chloasma) ;

      - κοινώς Πανάδες.

 

Είναι μια πολύ συχνή διάχυτη μελάγχρωση του δέρματος του προσώπου κυρίως των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αποτελεί πηγή δυσφορίας και προκαλεί αρνητικά συναισθήματα (ντροπή, θυμό) στις πάσχουσες.

Στην διάρκεια της κυήσεως θεωρείται σχεδόν "φυσιολογικό" φαινόμενο, μαζί με την μελάγχρωση θηλών και μέσης γραμμής στην κοιλιά.

Αλλα αίτια είναι η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων πάντοτε σε συνδυασμό με απρόσεκτη έκθεση στον ήλιο.

Ο ακριβής μηχανισμός δημιουργίας του μελάσματος δεν είναι γνωστός, δεδομένου ότι μόνο 10% των περιπτώσεων αφορά άντρες.

 

  • Που εντοπίζεται;

 

Κλασσικά, η μελάγχρωση παρατηρείται στο μέτωπο, άνω χείλος, ζυγωματικά και πηγούνι.

 

  • Με τι δεν πρέπει να συγχέεται το Μέλασμα;

 

Πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από άλλες αιτίες διάχυτης μελάγχρωσης όπως η χρήση καλλυντικών (fragrance), φαρμάκων, η μεταφλεγμονώδης μελάγχρωση, μεταβολικές και ενδοκρινολογικές παθήσεις.

 

  • Πως θεραπεύεται ;

 

Θεωρητικά, το μέλασμα ενίοτε αποτελεί πρόκληση για τον θεράποντα ιατρό, καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ο βασικότερος των οποίων είναι το βάθος της μελάγχρωσης.

Σημαντικό πρώτο βήμα είναι η διερεύνηση του αιτίου και η δυνατόν απομάκρυνσή του.

Υποχρεωτική είναι η σωστή χρήση αντιηλιακών ευρέως φάσματος με επαρκή προστασία έναντι των UVA και των UVB.

Ο συνδυασμός της τοπικής αγωγής με τα κατάλληλα χημικά peelings είναι το golden standard της θεραπείας του μελάσματος.

Η τοπική θεραπεία στηρίζεται κυρίως στην υδροκινόνη και την tretinoin, η χρήση των οποίων δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεται κανείς, εφόσον οι χαμηλές συγκεντρώσεις είναι αναποτελεσματικές και οι υψηλές προκαλούν ερεθισμό του δέρματος με επακόλουθη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση (Post inflammatory Hyperpigmentation). Η χρήση υψηλής συγκέντρωσης υδροκινόνης μπορεί να προκαλέσει οχρόνωση.

Σε δυσανεξία στην υδροκινόνη ή την τρετινοϊνη χρησιμοποιούνται εναλλακτικά άλλες ουσίες όπως το κοχικό οξύ, το αζελαϊκό οξύ και η αρμπουτίνη.

 

  • Τι  προτείνει η Δερματολόγος;

 

"Στο ιατρείο μου, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας και με βάση τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της Κοσμητικής Δερματολογίας συνδυάζω την μεσοθεραπεία Dermapen με ταυτόχρονη χρήση λευκαντικών ουσιών, ρετινόλη ή PRP (Platelet Rich Plasma) με εξαίρετα αποτελέσματα."

 

"Συνιστώ πάντα συνδυασμό της θεραπείας κατ' οίκον (Home Treatment), με  χημικά peelings στο ιατρείο."

 

Προτιμώ συνδυασμούς οξέων σε χαμηλή συγκέντρωση παρά ένα οξύ σε υψηλή συγκέντρωση, π.χ. TCA 35%. Η επιλογή αυτή παρέχει μεγάλη ασφάλεια και ελάχιστο ή καθόλου ερεθισμό, χωρίς να απαιτείται απομάκρυνση της γυναίκας από τις καθημερινές της δραστηριότητες.

 

"Συνήθως προτείνω μια σειρά από τέτοια peelings τα οποία γίνονται ανά 2-3 εβδομάδες."

 

Φυσικά απαιτείται γνώση και εμπειρία του θεράποντος.

 

 

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάμε ότι το Μέλασμα υποτροπιάζει οπότε απαιτείται θεραπεία συντήρησης και χρήση κατάλληλης αντιηλιακής προστασίας.